Me
 
primjer pretrage: restoran, žurka, Buda Bar
kultura hrana i piće kafei i pabovi noćni život turizam šoping resetuj
raširi mapu
Kraljičina plaža
E-65
Canj
 
0 / 5 (0 glasova)
komentari: 0
0 fanova mq.to/ibvv

Kraljičina plaža

plaža, Canj, Crna Gora

Kraljičina plaža nalazi se u neposrednoj blizini Čanja. Do ove male, ali atraktivne plaže može se doći jedino s mora. Okružena je sedimentnim stijenama. Zbog ambijenta, prekrasnog pijeska i kristalno čistog mora bila je omiljena plaža crnogorske kraljice Milene za vrijeme boravka u dvorcu na Topolici.


Kraljica nije sama išla na kupanje, već je pratila dvorska svita i perjanici. Oni su se kupali, odvojeno, na susjednoj plaži koja je nazvana Perjanička plaža. To je mala skrovita uvala odvojena visokim stijenama kojoj se, takođe, može prići samo s mora.


Dolazak na plažu možete obezbijediti sa svih ostalih barskih plaža,manjim ili većim brodom, nekoliko puta dnevno, ili sopstvenim čamcem.


Upravo zbog toga što se do nje ne može stići kopnenim putem, ona zbog malobrojnih kupača i nedostatka uobičajne buke za plažu predstavlja savršeno mjesto za odmor i kupanje u uvjek kristalno čistom moru. 


Ukoliko budete bili na ovoj plaži, biće Vam zagarantovano uživanje u sunčanju na sitnom crvenkastom šljunku, šetanju po prelijepoj pješčanoj plaži, bistrom moru u kojem ćete sigurno naići na jata malih raznobojnih riba, dok ćete na svega desetak metara od obale na dnu moći da posmatrate ježeve, morske zvijezde, velike školjke...Istorija


U pretposljednjoj deceniji devetnaestog vijeka kralj Nikola je na obali mora, na Topolici, u Baru, podigao dvorac, koji je i danas jedan od ukrasa grada pod Rumijom.


Imao je, između 1866. i 1916. godine, čak deset manjih i većih jahti, kojima je njegova supruga, kraljica Milena, za vreme svojih ljetnjih boravaka u dvorcu na Topolici, odlazila na kupanje.


Kupala se u jednoj bajkovitoj uvali iza Čanja, prema rtu Dubovica i Petrovcu. Od tada se ta plaža zove Kraljičina.


Kraljica,nije išla sama na plažu. Uz ostalu svitu, pratili su je i perjanici. I dok je kraljica, okružena poslugom i dvorskim damama, uživala u blagodetima svoje skrovite plaže, perjanici su se, iz razumljivih razloga, kupali odvojeno na drugoj plaži, udaljenoj pedesetak metara vazdušnom linijom. To je bila jedna mala skrovita uvala, sa koje se nije videla plaža na kojoj se kupala kraljica. I plaža je dobila ime Perjanička.


Kraljičinoj plaži se, iako su je odavno otkrili turisti, može prići samo s mora. Naravno, i pješice, preko brda, ali za to je potrebno dosta napora, kao i pažnje da se izbjegnu zmije. Okružena je strmim stenama, a zbog ambijenta, pijeska i uvek čistog mora predstavlja pravi biser na Crnogorskom primorju.

Radno vrijeme: 00:00 - 24:00
više informacijamanje informacija
Da biste postavili neko dešavanje morate da se ili .
  • aktuelna dešavanja
  • arhiva
Nema dešavanja koja su u toku.

Zaboravljena šifra

Nije problem. Samo unesi svoju mail adresu aktivnog naloga na mosquitu i mi ćemo poslati link za resetovanje šifre.

Ili

Nemaš nalog? Registruj se ovdje.

mosquito Android Iphone app
Feedback